Članovi

Sportski centar Rakovica

http://scrakovica.org/

Sportski centar Rakovica osnovan je 1. februara 2000. godine.
Od 17. maja 2012. godine posluje kao Javno preduzeće.

Sportski kompleks sadrži:

Sportsku halu za mali fudbal i rukomet.
Fitnes salu sa teretanom i kardio programom.
Otvoreni multifunkcionalni teren.
Travnati fudbalski teren sa tribinama.
Pomoćni fudbalski teren na šljaci.
Adresa: Viševačka br.2
Telefoni: +38111 35 64 101, 35 65 384

Fejsbuk stranica: https://www.facebook.com/SportskiCentarRakovica?ref=br_tf

SPORT U RAKOVICI

Fizička kultura u Rakovici se prevashodno odvija u tri pravca: fizičko vaspitanje u školama i predškolskim ustanovama, rekreacija u preduzećima i mesnim zajednicama i sport u klubovima. Zbog nedostatka sredstava ove aktivnosti se pretežno odvijaju kroz amaterski rad.

I pored toga Rakovica je dala veći broj vrhunskih sportskih seniora i juniora, osvajača medalja na balkanskim, mediteranskim, evropskim i svetskim šampionatima. Iz ove opštine poniklo je više sportskih trenera, sudija i organizatora.

Na teritoriji opštine Rakovica trenutno deluju sportska društva: „IMR“ (šahovski, kuglaški, rukometni, fudbalski i klub sportskih ribolovaca), „21.maj“ ( atletski, PSD – orijentacija, fudbalski i odbojkaški klub), džudo klub „Rekord“, rukometni klub „Slodes“, karate klub „Rakovica“, teniski klub „Košutnjak“, fudbalski klubovi „Kneževac“, „Kijevo“ i „Resnik“, streljački klubovi „Rakovica – Soko štark“ i „Vidikovac“, balote klubovi „Kanarevo brdo“ i „Labudovo brdo“, kajakaški klub „Avala-Resnik“ kao i auto moto društvo „Rakovica“.

Na teritoriji opštine Rakovica postoji više objekata za fizičku kulturu: pet travnatih fudbalskih terena, 18 rukometnih terena, 15 terena za odbojku, 25 za košarku, osam za tenis, dva za balote, tri atletske staze od 100 i jedna od 330 metara, jedan zatvoren i jedan otvoren bazen, tri zatvorene streljane, jedna automatska kuglana, četiri teretane, dve manje sale za šah, sala za džudo i 12 sala fizičko.

Nakon višegodišnjeg nastojanja rešena su pravno-imovinska pitanja Sportskog centra Rakovica. Ova sportska ustanova prošla je transformaciju iz društvenog u državno vlasništvo, što će omogućiti značajnija ulaganja u sam objekat i terene. Sportski centar Rakovica sada posluje kao Javno preduzeće čiji je osnivač Gradska opština Rakovica, a bio je uključen i u projekat realizacije Beogradske univerzijade.

Poslovno rekreativni centar „Balašević“, osnovan 1994. godine, raspolaže sa teniskim terenima od kojih je jedan pokriven i nudi kompletan program rekreacije i pripremu sportista. Rukometni klub „Slodes“ ima dvoranu sa 2.500 mesta.

U organizaciji Sportskog saveza Rakovice i Atletskog kluba „21. maj“ iz Rakovice, u Košutnjaku se održava „Beli kros“. Idejni tvorac „Belog krosa“ je Brana Radović ( atletičar i bivši sekretar Sportskog saveza Rakovice, sada u penziji ). „Beli kros“ je rođen 1965. godine. Predstavlja najznačajnije međunarodno takmičenje i atletsku manifestaciju u prirodi koja se od 1965. godine do danas održava u Košutnjaku. Postao je stecište naših i stranih najboljih trkača, zaljubljenika u trčanje u prirodi i rekreativaca, odakle su ponikli mnogi šampioni.

Još jedna sportska manifestacija koja se održava u organizaciji Sportskog saveza Rakovice i Atletskog kluba „21. maj“ je postala tradicionalna. To je atletska trka oko Savskog jezera na Adi. Broj učesnika nije ograničen, a može da učestvuje svako ko želi, pod uslovom da je zdrav i sposoban da trčeći ili kombinovano trčeći-hodajući pređe stazu dužine 7.700 metara. Svaki učesnik trke dobija diplomu sa upisanim rezultatom koji je postigao.

Sportsko-rekreativni centar „Pionirski grad“

Kneza Višeslava 27
tel. +38111 3542 094
direktor: Mladen Vujošević

Lociran je na najatraktivnijoj padini u ambijentalnoj celini Košutnjaka, na 40 hektara šume i zelenila, koji predstavljaju ekološka pluća Beograda. Izgradnja je započeta 1947. godine, a današnji izgled datira iz 1976.

U okviru kompleksa, na površini od 7500 m2, pod jednim krovom centralnog objekta, smešteni su restoran i sala sa 500 mesta, amfiteatar sa 600 mesta, kabineti, učionice, diskoteka, trim kabinet, likovni ateljei i drugi sadržaji za sportsko-rekreativne i kulturno-zabavne programe. Centar ima sportske terene za košarku, mali fudbal, rukomet, tenis i atletske staze za trčanje u neposrednom dodiru sa prirodom. Postoje i pokriveni tereni za mali fudbal i tereni za skvoš, koji je prvi i jedini u Beogradu. Korišćenje ovih savremenih i izuzetno opremljenih sportskih terena za decu osnovno-školskog uzrasta u prepodnevnim satima je besplatno.

Član je Međunarodne organizacije omladinskih hostela (IYHF).
Comments